Posted on

Karriär

HälsaHälsa

Hem och trädgård Hem och trädgård

Ungdomsarbetslöshet

Att vara ung är inte alltid lätt. Särskilt om du ska söka jobb och ta dig in på arbetsmarknaden.

Ung och arbetslös

Det är många unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och önskar att de hade ett jobb. Att hitta det första jobbet kan vara svårt, särskilt under coronapandemin. Det är en speciell känsla att ha tagit studenten och vara klar med skolgången, få känna sig vuxen. Men att vara vuxen är också att kunna försörja sig, och det finns många unga som har svårt att hitta en försörjning. Under coronapandemin har ungdomsarbetslösheten ökat rejält, då många jobb som hjälper 19-25 åringar in på arbetsmarknaden för tillfället inte finns: restauranger, skidanläggningar, butiker och andra ställen där det brukar vara lätt för unga att få jobb har minskat på personalstyrkan. Vissa har stängt helt och hållet.

Aktiva beslut

Om du är ung och arbetslös behöver du ta aktiva beslut för att skapa dig en framtid. Det är personer som gör medvetna val som får en intressant framtid med god ekonomi. Du kan inte vänta på att någon ska ge dig ett jobb, vare sig Arbetsförmedlingen eller ett företag. Istället måste du vara en person som ser möjligheter och tar ett ansvar för din egen situation. Att vara långtidsarbetslös tär inte bara på ekonomin, det tär också psykologiskt och socialt. Ett riktigt antiklimax. Du är klar med gymnasiet, har äntligen blivit vuxen och sedan händer ingenting. Det första du behöver göra är att bara ta dig ur situationen. Sök en distanskurs, motionera varje dag och tänk på vad du äter. Skapa goda vanor: gå upp på morgonen, gå och lägg dig i tid, var helt enkelt beredd på att kunna ta ett jobb när som helst. För det andra behöver du gå runt till olika företag samt till kommunen och söka jobb. Kan du bli springvikarie på ett äldreboende, arbeta som skolassistent till elever eller plocka upp varor i matbutiken?

Skapa din framtid

Sitt inte och vänta på att något ska hända. Din attityd avgör mer än själva arbetsmarknaden. Kan du skapa ett företag medan du väntar? Det är viktigt att du gör saker som arbetslös, t.ex. motionerar, är med i föreningar och olika sociala sammanhang för att få kontakter. Det är sällan folk egentligen får jobb genom att gå ut på Platsbanken. Jobb kommer genom kontakter, utbildning och att på egen hand söka upp företagare. Om du har en bil kan du köra Über. Du kan starta en webbshop, blogg eller YouTubekanal nästan helt gratis och skapa content för att kunna få en inkomst via nätet. Tänk också på att omge dig med rätt slags människor. Sitt inte bara med kompisarna som är arbetslösa, då kommer du påverkas mycket av deras attityd. Sök upp människor som gör saker, springer lopp, driver företag, och umgås även med personer som är äldre än du. Börja skapa dig ett vuxet liv, så kommer du kunna få ett jobb.

Från hobbyverksamhet till företag

Tänk dig att få hålla på med hobbyn och få betalt. Idag finns det stora möjligheter att skapa ett företag av sin hobby och kunna få en inkomst på den. Vissa personer kan rentav göra sitt intresse till sin heltidssysselsättning.

Starta företag

Du får tjäna 30 000 kronor på din hobby, sedan bör du starta ett företag. Du går in på Skatteverkets hemsida, ansöker om f-skattsedel, så är du enskild företagare. Du behöver inte kunna visa upp någon plan eller ha något företagsnamn för att sätta igång. I och med att du har ett företag får du göra avdrag kring hobbyverksamheten. Du kan också starta företag innan du ens har börjat tjäna några pengar på ditt intresse.

Inkomst på hobbyn

Vilket slags företag som du kan driva beror naturligtvis på din hobby. Om du har en gård på landet med egen häst, kan du som företagare hyra ut andra stallplatser eller ge ridlektioner. Gillar du att sy? Varför inte sy kläder, väskor eller iPadfodral och sälja i en egen webbshop. Tycker du om att träna? Då kan du gå en PT-utbildning och sedan arbeta som personlig tränare på fritiden. Har du en sommarstuga, så kan du hyra ut den och låta sommarstugan betala sig själv.

Onlineföretag

Oavsett vilken slags hobby du har, så kan du alltid driva ett onlineföretag. Du kan starta en blogg eller webbshop som du tjäna pengar på. Idag är det många som också får inkomst på sin YouTubekanal. Du får primärt inkomst via affiliatelänkar eller genom att du säljer produkter. Gillar du att snickra? Då kan du skapa en YouTubekanal där du visar hur man snickrar olika saker, samtidigt kan du ha en webbshop där du säljer ditt hantverk. Internet har gett oss otroliga möjligheter att kunna tjäna pengar på våra intressen. Att kunna få inkomst på sin hobby är särskilt bra om du har en lite dyrare hobby, så att den betalar sig själv. Det är många hobbyfotografer som kan köpa bättre utrustning genom att de säljer sina fotografier, vilket ger dem en möjlighet att ta ännu mer och bättre kort.

Från hobby till heltidsinkomst

Vissa drömmar om att kunna jobba med sin hobby på heltid. Då är det klokt att långsamt bygga upp verksamheten. Ju mer du tjänar på ditt företag, desto mindre behöver du arbeta på ditt ordinarie jobb.

Jobba inom EU

Tack vare europeiska unionen kan vi som svenskar lätt resa och även jobba inom EU. Du behöver inte söka något visum, utan kan bara åka till landet som intresserar dig och där söka jobb eller starta företag.

EU

Europeiska unionen började som Stål- och kolunionen efter andra världskriget. Tanken var att om europeiska länder samarbetade och gjorde affärer med varandra, så skulle man inte kriga. Inom EU har inga länder krigat sedan andra världskriget. Sammanhållningen mellan européerna har också stärkts, trots Brexit. Som svensk är det en stor förmån att vi kan åka utomlands och studera, resa, jobba eller starta företag inom EU utan att behöva ansöka om visum eller informera myndigheter i förväg.

Flytta inom EU

Det är enkelt att flytta inom EU. Vi får uppehålla oss i ett annat EU-land under tre månaders tid. Sedan måste vi anmäla oss till det landets myndigheter. När du ska flytta inom EU bör du anmäla din nya bostad tämligen snabbt. Olika länder har olika tidsmarginaler, men när du har fått din adress, så går du till rätt myndighet och anmäler dig. För att bo i ett annat EU-land måste du också ha sjukförsäkring. Du kan alltså inte vara skriven i Frankrike, samtidigt ha tillgång till det svenska sjukförsäkringssystemet, utan när du är skriven i Frankrike så innebär det att du ska tillhöra det franska sjukvårdssystemet. Det finns olika slags sjukförsäkringar att tillgå. Sjukförsäkring är det viktigaste, tillsammans med en legal bostad samt försäkringar.

Hitta jobb

Det finns många sätt att hitta ett jobb på. Om du vill ha ett mer välbetalt jobb inom den bransch som du är utbildad i, så kan det vara smart att söka jobb redan när du är i Sverige. I annat fall kan du börja som servitör eller jobba i affär.

Viktnedgång: 15 000 steg om dagen

Vill du gå ner i vikt? Använd en stegräknare och börja promenera riktigt rejält. Många kan behöva gå 15 000 steg om dagen för att se en viktminskning.

15 000 steg

Du har säkert hört talas om att man ska gå 10 000 steg per dag. Men forskning visar att du kan behöva gå 15 000 steg om dagen för att gå ner i vikt. För vissa personer räcker det med 10 000 steg. Men om du går ut 10 000 steg per dag och märker ingen eller väldigt lite skillnad, så kan du behöva öka mängden dagliga steg.

Få ihop nog många steg

För att få ihop nog många steg om dagen kan du behöva planera din motion. Gå till jobbet, promenera så mycket du kan och ta en långpromenad varje kväll. I hälsotidningen iFormen kan du få tips och idéer på hur du kan röra dig för att få ihop dina 15 000 steg. Tänk också på att mycket vardagsmotion kommer ge dig många steg. Försök gå så mycket du kan på jobbet och även i hemmet, så samlar du enklare ihop alla steg som du behöver.

Från soffan till Blodomloppet

Är du trött på att vara en soffpotatis? Då ska du anmäla dig till Blodomloppet och komma i form.

Den sköna soffan

Det största hotet mot vår hälsa är ofta soffan och mobilen, surfplattan eller tv:n. Det är en förrädisk kombination mot vår hälsa, samtidigt som den också är så avslappnat skön. Det första du behöver göra är helt enkelt att resa dig upp från soffan och börja röra på dig. Då kan det vara smart att ha ett mål, som Blodomloppet.

Blodomloppet

För att komma i form är Blodomloppet ett jättebra mål. Du kan välja mellan 5 eller 10 kilometer, både män och kvinnor får delta, och du kan både gå och springa. Vill du ha en riktig utmaning så anmäler du dig för att springa 10 kilometer. Är du i tämligen dålig kondition kan 5 kilometer gång vara en god början till ditt nya liv. Att delta i ett lopp är bra för hälsan och väldigt roligt. Har du väl börjat springa lopp så kommer du troligtvis att fortsätta. Köp ett par bra skor och börja träna. Det kan vara lättare att träna och delta i Blodomloppet tillsammans med din partner eller en kompis.

Köpa drömgården

Drömmer du om att bo på en stor gård ute på landet? Det är många svenskars stora dröm.

Hitta drömgården

Brukar du läsa Gods och Gårdar, drömma dig bort till att äga en herrgård eller en fin gård ute på landet? Att köpa en herrgård kan bli ganska dyrt, och då bör du hitta en verksamhet som ger dig inkomst på herrgården. Men det finns många fina lantgårdar att satsa på. Besluta först var du vill att din gård ska ligga geografiskt. Utgå också från vad du ska använda gården till. Är det bara en bostad, eller ska du köpa en så stor gård att du måste skapa en verksamhet kring din gård? Det kan vara smart att se vad det finns för andra gårdar i närheten som bär sig ekonomiskt.

Driva gård

Om du har en stor lantgård eller herrgård finns det många olika slags verksamheter du kan satsa på. Det vanligaste är lantbruk eller någon slags turismverksamhet. Många gånger kan det vara smart att kombinera olika slags verksamheter. Vilken verksamhet som passar beror också på var din gård ligger i förhållande till större vägar. Det är alltid lättare att driva ett litet hotell om gården ligger ett par hundra meter från en större väg där många turister åker, än om turisterna behöver svänga in och åka två mil. Undantaget är om gården ligger på ett väldigt naturskönt ställe som i fjällen eller skärgården. Då kan du erbjuda en mer exklusiv upplevelse. Det har också blivit populärt att handla på gårdsbutiker, vilket kan kombineras med kaféverksamhet (sommartid) och boende.

Fixa iordning en gammal trädgård

Har du köpt en sommarstuga, ett hus ute på landet eller i utkanten av ett villakvarter med en riktigt stor trädgård? Eller så är trädgården inte så stor, men gammal och du behöver göra någonting åt den.

Hitta inspiration och goda idéer

För att få en fin trädgård måste du först planera din trädgård. Läs tidningen Land, så kommer du få inspiration på hur man kan fixa iordning en gammal trädgård ute på landet. Gamla trädgårdar har ofta äldre träd. Vilka ska du behålla? Vilka bör du ta bort? Det är mycket man kan göra med en trädgård, men för att det ska bli riktigt fint måste du börja med att planera den.

Rita trädgården

När du har tittat på hur andra har gjort med sina gamla trädgårdar, kan du ta papper och penna och börja skissa upp en plan för din egen trädgård. Vilka buskar och träd vill du ha kvar? Var passar det med en uteplats? Var ska du anlägga jordgubbslandet och vilka träd blir perfekta för hängmattan? Du kan behöva markbereda trädgården om den har stått under väldigt lång tid, är kuperad eller svår att klippa med gräsklipparen.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

repulsive.se – Allt om hälsa, karriär, hem och trädgårdrepulsive.se – Allt om hälsa, karriär, hem och trädgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *