Posted on

Från hobbyverksamhet till företag

Tänk dig att få hålla på med hobbyn och få betalt. Idag finns det stora möjligheter att skapa ett företag av sin hobby och kunna få en inkomst på den. Vissa personer kan rentav göra sitt intresse till sin heltidssysselsättning.

Starta företag

Du får tjäna 30 000 kronor på din hobby, sedan bör du starta ett företag. Du går in på Skatteverkets hemsida, ansöker om f-skattsedel, så är du enskild företagare. Du behöver inte kunna visa upp någon plan eller ha något företagsnamn för att sätta igång. I och med att du har ett företag får du göra avdrag kring hobbyverksamheten. Du kan också starta företag innan du ens har börjat tjäna några pengar på ditt intresse.

Inkomst på hobbyn

Vilket slags företag som du kan driva beror naturligtvis på din hobby. Om du har en gård på landet med egen häst, kan du som företagare hyra ut andra stallplatser eller ge ridlektioner. Gillar du att sy? Varför inte sy kläder, väskor eller iPadfodral och sälja i en egen webbshop. Tycker du om att träna? Då kan du gå en PT-utbildning och sedan arbeta som personlig tränare på fritiden. Har du en sommarstuga, så kan du hyra ut den och låta sommarstugan betala sig själv.

Onlineföretag

Oavsett vilken slags hobby du har, så kan du alltid driva ett onlineföretag. Du kan starta en blogg eller webbshop som du tjäna pengar på. Idag är det många som också får inkomst på sin YouTubekanal. Du får primärt inkomst via affiliatelänkar eller genom att du säljer produkter. Gillar du att snickra? Då kan du skapa en YouTubekanal där du visar hur man snickrar olika saker, samtidigt kan du ha en webbshop där du säljer ditt hantverk. Internet har gett oss otroliga möjligheter att kunna tjäna pengar på våra intressen. Att kunna få inkomst på sin hobby är särskilt bra om du har en lite dyrare hobby, så att den betalar sig själv. Det är många hobbyfotografer som kan köpa bättre utrustning genom att de säljer sina fotografier, vilket ger dem en möjlighet att ta ännu mer och bättre kort.

Från hobby till heltidsinkomst

Vissa drömmar om att kunna jobba med sin hobby på heltid. Då är det klokt att långsamt bygga upp verksamheten. Ju mer du tjänar på ditt företag, desto mindre behöver du arbeta på ditt ordinarie jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *