Posted on

Jobba inom EU

Tack vare europeiska unionen kan vi som svenskar lätt resa och även jobba inom EU. Du behöver inte söka något visum, utan kan bara åka till landet som intresserar dig och där söka jobb eller starta företag.

EU

Europeiska unionen började som Stål- och kolunionen efter andra världskriget. Tanken var att om europeiska länder samarbetade och gjorde affärer med varandra, så skulle man inte kriga. Inom EU har inga länder krigat sedan andra världskriget. Sammanhållningen mellan européerna har också stärkts, trots Brexit. Som svensk är det en stor förmån att vi kan åka utomlands och studera, resa, jobba eller starta företag inom EU utan att behöva ansöka om visum eller informera myndigheter i förväg.

Flytta inom EU

Det är enkelt att flytta inom EU. Vi får uppehålla oss i ett annat EU-land under tre månaders tid. Sedan måste vi anmäla oss till det landets myndigheter. När du ska flytta inom EU bör du anmäla din nya bostad tämligen snabbt. Olika länder har olika tidsmarginaler, men när du har fått din adress, så går du till rätt myndighet och anmäler dig. För att bo i ett annat EU-land måste du också ha sjukförsäkring. Du kan alltså inte vara skriven i Frankrike, samtidigt ha tillgång till det svenska sjukförsäkringssystemet, utan när du är skriven i Frankrike så innebär det att du ska tillhöra det franska sjukvårdssystemet. Det finns olika slags sjukförsäkringar att tillgå. Sjukförsäkring är det viktigaste, tillsammans med en legal bostad samt försäkringar.

Hitta jobb

Det finns många sätt att hitta ett jobb på. Om du vill ha ett mer välbetalt jobb inom den bransch som du är utbildad i, så kan det vara smart att söka jobb redan när du är i Sverige. I annat fall kan du börja som servitör eller jobba i affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *