Posted on

Ungdomsarbetslöshet

Att vara ung är inte alltid lätt. Särskilt om du ska söka jobb och ta dig in på arbetsmarknaden.

Ung och arbetslös

Det är många unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och önskar att de hade ett jobb. Att hitta det första jobbet kan vara svårt, särskilt under coronapandemin. Det är en speciell känsla att ha tagit studenten och vara klar med skolgången, få känna sig vuxen. Men att vara vuxen är också att kunna försörja sig, och det finns många unga som har svårt att hitta en försörjning. Under coronapandemin har ungdomsarbetslösheten ökat rejält, då många jobb som hjälper 19-25 åringar in på arbetsmarknaden för tillfället inte finns: restauranger, skidanläggningar, butiker och andra ställen där det brukar vara lätt för unga att få jobb har minskat på personalstyrkan. Vissa har stängt helt och hållet.

Aktiva beslut

Om du är ung och arbetslös behöver du ta aktiva beslut för att skapa dig en framtid. Det är personer som gör medvetna val som får en intressant framtid med god ekonomi. Du kan inte vänta på att någon ska ge dig ett jobb, vare sig Arbetsförmedlingen eller ett företag. Istället måste du vara en person som ser möjligheter och tar ett ansvar för din egen situation. Att vara långtidsarbetslös tär inte bara på ekonomin, det tär också psykologiskt och socialt. Ett riktigt antiklimax. Du är klar med gymnasiet, har äntligen blivit vuxen och sedan händer ingenting. Det första du behöver göra är att bara ta dig ur situationen. Sök en distanskurs, motionera varje dag och tänk på vad du äter. Skapa goda vanor: gå upp på morgonen, gå och lägg dig i tid, var helt enkelt beredd på att kunna ta ett jobb när som helst. För det andra behöver du gå runt till olika företag samt till kommunen och söka jobb. Kan du bli springvikarie på ett äldreboende, arbeta som skolassistent till elever eller plocka upp varor i matbutiken?

Skapa din framtid

Sitt inte och vänta på att något ska hända. Din attityd avgör mer än själva arbetsmarknaden. Kan du skapa ett företag medan du väntar? Det är viktigt att du gör saker som arbetslös, t.ex. motionerar, är med i föreningar och olika sociala sammanhang för att få kontakter. Det är sällan folk egentligen får jobb genom att gå ut på Platsbanken. Jobb kommer genom kontakter, utbildning och att på egen hand söka upp företagare. Om du har en bil kan du köra Über. Du kan starta en webbshop, blogg eller YouTubekanal nästan helt gratis och skapa content för att kunna få en inkomst via nätet. Tänk också på att omge dig med rätt slags människor. Sitt inte bara med kompisarna som är arbetslösa, då kommer du påverkas mycket av deras attityd. Sök upp människor som gör saker, springer lopp, driver företag, och umgås även med personer som är äldre än du. Börja skapa dig ett vuxet liv, så kommer du kunna få ett jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *